Pieksämäki stad: TuristInformation +358 (0)44 588 2219, Keskuskatu 14, FIN-76100 Pieksämäki
info@pieksamaki.fiwww.visitpieksamaki.fiKarta
Kulturcentret Poleenis biljettförsäljning, +358 (0)400 855 614,  på biblioteket mån-tor kl. 11-17, fre kl. 11-15 
Biljettjänst +358 (0)600 10 800,+358 (0)600 10 020, Savontie 13, FIN-76100 Pieksämäki • Karta


Pieksämäki

Pieksämäki stad har kulturtraditioner från årtusenden tillbaka. Stadens läge vid en vattendelare, i korsningen av större vattenleder var orsaken till att trakten beboddes redan under stenåldern. Pieksämäki har utmärkta trafikförbindelser, orten är en järnvägsknutpunkt i hjärtat av Savolax i centrala Finland.

I Pieksämäki finns det mycket att se och uppleva för hela familjen.I själva staden arrangeras specialutställningar med lokala och landsomfattande konstnärer under hela året på Kulturcentret Poleeni,  Naarajärvi ämbetshus Kanttila i privata gallerier och sommartid i Kulturprästgården Sylvi. Dockhemmet är ett sago- och äventyrshus för barn där de får leka, skapa och träda in i dockteaterns magiska värld. I det nostalgiska museet över Savolaxbanan får besökarna bekanta sig med Savolax mer än hundra år gamla järnvägshistoria.Museet är öppet sommartid. I Partaharju ligger Ristikivi kyrkan landets enda friluftskyrka där besökaren kan tillåta sig en stilla stund i naturens hägn, med himlen som tak. Pieksämäki församlings gamla kyrka byggd år 1752, är ett ståtligt landmärke.

Souvenirer kan köpas i de många affärerna med hantverk och gåvoartiklar. Leena Heinonen säljer handmålad keramik, Tarukivis sagostenar, Hyvätuuli Highland affären i Jäppilä säljs köttprodukter av höglandsboskap och ugnsfärska bakverk hos Moilas Oy. Kyytselän Jäätelö fabriksbutik säljer läckerheter som smälter i mun. Hantverkscentrum Taito Shop inrednings- och presentshop Vanilla Sky har ett stort utbud på vackra present- och bruksföremål.

Naturen i Pieksämäki är ett veritabelt rekreationsparadis. Savolaxnaturen visar sin bästa sida vid naturstigar i Partaharju åslandskap och på olika håll i staden. Flera natur- och vandringsleder blir välskötta skidspår på vintern. I Pieksämäki kan man starta sin skidtur mitt i stan. Det finns närmare hundra kilometer skidspår, en del av dem upplysta. På vintern isas en ca 900 m lång, upplyst skridskobana i parken Hiekanpää. Lomatrio campingområde  startar Naarajoki paddlingsrutt, en kanotfärd som i korta etapper passar utmärkt för hela familjen. Rutten är totalt 110 km lång och den fortsätter från via Haukivuori ända till Kangasniemi.

Det näststörsta istida flyttblocket Linnakivi ligger i Mataramäki. Fågelskådarnas nya Mecka är fågelskådarplatsen TELEKKÄ vid Södra Savolax fågelrikaste sjö Tuomiojärvi. Det finns många fiskeplatser på området Den som är intresserad av att rida har inte långt till Mäenpäägårdens ridskola som ligger i stadskärnan. Stallet Teittilä vid Naarajärvi är godkänd av Finlands Ryttarförbund som också övervakar verksamheten. I slutet av sommaren arrangerar stallet fantastiska Horse Show föreställningar för hela familjen.

En mängd olika tillställningar och evenemang anordnas i regionen året om. Varje vår njuter teatervännerna av den riksomfattande  Teatermaraton. Teaterutbudet är också stort, bl.a. Poleenin Teatteri, Päivällisteatteri samt ett flertal friluftsteatrar. Vänner av antik samlas till evenemanget Antikviteter och fynd på Häkkilä Gård i Venetmäki. Dessutom arrangeras kvällstorg i Pieksämäki under sommaren.  Personer som äger ett dollargrin träffas under hobbyfordonsevenemanget Big Wheels vid stranden av sjön Pieksäjärvi. Samtidigt ordnas en nostalgisk vintage- och retromässa, Savo Vintage, på kulturcentret Poleeni.

Man vill gärna se, uppleva och göra mycket, men man behöver också vila. Pieksämäki kan erbjuda logi av alla slag, från hotell Savonsolmu till olika typer av stugor. Hunger och törst stillas på de talrika kaféerna, restaurangerna och barerna. Stämningsfulla Pöyhölän Pappila med sitt festbord, den vackert ombyggda restaurangen Victoria, HiiliWille samt Jäppilän Kievari med sina amerikanska läckerheter fungerar som beställningsrestauranger.