Raumo stads turistbyrå, Servicestället Pyyrman, Valtakatu 2, 26100 Rauma • Karta
+358 (0)2 834 3512
matkailu@rauma.fiwww.visitrauma.fi


Rauma

Havsstad med livsglädje

Raumo är en av Finlands äldsta städer, känd för sina spetsar och sin säregna finska dialekt. Raumo är en kulturstad med en rik historia och en mängd evenemang. Utbudet omfattar bl.a. Spetsveckan, Rauma Festivo, Rauma Blues och Blue Sea Film Festival.

Två av Finlands sju UNESCO världsarv är belägna i Raumo.

Gamla Raumo valdes till UNESCOS lista över världsarv år 1991. Gamla Raumo är ett unikt exempel på en gammal nordisk trästad och hela Raumos pulserande hjärta.  Invånarna i Gamla Raumo bor, arbetar och lever sin fritid i den historiska omgivningen. På Gamla Raumos idylliska område finns många museer, kaféer, restauranger, specialaffärer och konstnärsateljéer.

På 20 kilometers avstånd från Raumo centrum, i Lappi Kivikylä, finns det andra världsarvet i Raumo, Sammallahdenmäki gravrösen från bronsåldern. De 36 gravrösena är av olika form och storlek och de förtäljer om samhällens religion och gravsättning under den skandinaviska bronsåldern och tidiga järnåldern.

Havs- och skärgårdsstaden Raumo har många intressanta maritima sevärdheter. Turistholmarna Kylmäpihlaja fyr, Kuuskajaskari semester- och befästningsö samt Reksaari friluftsholme erbjuder annorlunda logi, kaféer och restauranger samt konferenslokaler och bastu. Under sommaren trafikeras holmarna dagligen av en sjöbuss.  Raumohavets största ö, Nurmes, hör till naturälskarnas favoriter.  Sjöfartsmuseet på fastlandet ger en omfattande presentation av sjöfartens historia.

 

SEVÄRDHETER OCH BESÖKSMÅL: