Kajana Info, Stadshuset, Pohjolankatu 13, FIN-87100 Kajaani
08-6155 2555 • kajaani.info@kajaani.fiwww.visitkajaani.fiwww.kajaani.fiKarta
Öppet: må-fre 9.00 - 16.30 • Övriga öppettider: www.visitkajaani.fi


  

Kajaani

Kaukametsä

Kaukavesi

Kajana är landskapscentrum för Kainuu. Rådhustorget och den täta stadskärnan med älvlandskapet förlänar ett idylliskt små­stadsaktigt utseende åt Kajana, som är affärscentrum för Kainuu. Kajana är i dag en stad med ca 38 000 invånare. I Kajana finns en yrkeshögskola, ett universitetscentrum och ett flertal andra läroinrättningar samt brigaden Kainuun Prikaati som alla bidrar till energin och ungdomligheten i staden.   Bostadsmässan i Onnela år 2001 samt andra nya bostadsområden bidrar till ny komfort och trivsel för stadens invånare.  De främsta industribranscherna är mätteknik- och elektronikindustrin. Företagsområdet vid Renfors strand med sina nya företag blir en allt viktigare del av stadens industri. 

Kajana slottsruiner, Finlands äldsta tjärkanal och Slus­stu­gan i samband med den samt bildkyrkan i Paltaniemi företräder den äldre kulturen. Berömda kajanabor är Elias Lönnrot och Eino Leino, vars barndomshem Hövelö har stått som förebild för Eino Leino -gården i Paltaniemi. Urho Kekkonen minnesmärke ”Stor tid” står mellan Kajana kyrka i snickar­stil och den ortodoxa kyrkan som är känd för sin ikonostas.

Kultur- och kongresscentret Kaukametsä företrä­der den nya arkitekturen. Invid Kaukametsä reser sig stadens nybyggda stolthet, vattensportcentret Kaukavesi. Det gläder både stadens invånare och utomstående  besökare.  Andra intressanta besöksmål är Kainuu Museum samt Rådhuset och Kajana konstmuseet vid Råd­hustorget.

Största årliga evenemang i staden är Kajana Dansar i februari, Poesiveckan (Runoviikko) i juli med sin marknadsgatan samt Kekri-evenemanget på hösten. Kajana är känd för sin stadsteater som uppskattas högt i hela landet, även friluftsteatrarna i Kajana, Vuolijoki och Paltaniemi intresserar allmänheten. Vimpelinlaakso idrottscenter, Kajanahallen och nya fotbollsstadion bjuder på en god inramning för alla idrotts- och övriga evenemang.

Kajana ligger mitt i Finland vid Ule träsk.  Avståndet till huvudstaden är ca 600 kilometer och hit kommer man bekvämt med såväl flyg, tåg som  bil.  Staden har sex hotell och ett flertal andra inkvarteringsalternativ för varje tycke och smak.  Närliggande besöksmål är de intressanta natursevärdheterna i Vuolijoki, omgivningen kring Ule träsk, Vuokatti samt Ukkohalla och Paljakka.

Välkommen till vår kreativa, kunniga och vardagsnära stad!