Turistinformation: Pargas stad, Strandvägen 28, 21600 Pargas, +358 400 117123
info@pargas.fi www.skargarden.fiKarta


  

Pargas stad

Pargas – skärgårdens centrum

Pargas stad består av de tidigare kommunerna Nagu, Korpo Houtskär,  Iniö samt Pargas stad. Tillsammans har hela staden 15 000 invånare varav ca 12 000 bor i Pargas centrum. Skärgårdsstaden som ligger 23 km söder om Åbo,  är skärgårdens centrum. Pargas med sina kanaler är en idyllisk semesterort. Kanalen som går genon centrum kallar allmänt Sundet. I stadens centrum finns allt på gångavstånd: små bodar, förstklassiga restauranger, kaféer och övrig service.

Övernattningsmöjligheter: hotell,  stugby, Bed & Breakfast, camping-,  husvagns- och husbilsområde.

Aktiviteter: Det finns möjligheter att spela golf, tennis, minigolf, att rida, orientera, åka båt och fiska. Den vackra skärgårdsnaturen erbjuder många möjligheter till vandringar och cykelfärder. Därtill anordnas en mängd sommarevenemang och utställningar. Under hösten är skogen full av bär och svamp.

Pargas har många unika sevärdheter som t.ex. Världens vackraste skärgård, Finlands största kalkdagbrott, Pargas medeltida gråstenskyrka, Stadsdelen Gamla Malmen, Skyttala museum, Hembygds- och Industrimuseet, Museikaféet Fredrikastugan, Stentorps fårfarm, Lenholms naturskyddsområde med sina ekhagar och strandängar, Sattmarks stuga, ett gammalt båtsmanstorp från 1700-talet, Tammiluoto vingård på Lemlaxön, Centralparken och Viola Renvalls rosenpark  invid stadshuset.


Pargas har ett aktivt kulturliv och en mängd evenemang, som t.ex. Skärgårdstorget i maj, Pargasdagarna i början av juni, Pargas Orgeldagar, Gamla Malmen kallar i juli, Teaterbolagets sommarteater, Rowlit musikfestival, lantmarknaden Boundbirs´n vartannat år, Kulturveckan som slutar med Forneldarnas Natt, Skördefest på Gamla torget,  Julgatan öppning och Julmarknad på Gamla Malmen.

Pargas har utmärkta trafikförbindelser: Åbo 23 km, St. Karins 15 km, Salo 60 km, Helsingfors 167 km, Nagu 26 km. Förbindelsebåtar och färjor går till den yttre skärgården.
 

Nagu

Turistinformation: Finlands skärgårdsbokning
Eldbacken 1, 02-4106600

 

MISSA INTE DEN VACKRASTE DELEN AV FINLAND

Nagu - centrum i skärgårdshavet


Vila på en solvarm klippa eller i en skön hotellsäng. Bada i en enslig havsvik. Njut av nyrökt fisk i våra gästhamnar eller av en tournedos med årgångsvin. Nagu erbjuder Dig många lockande alternativ till en innehållsrik semester i världens vackraste skärgård.

Nagu är sommarboarens dröm. Hamnen är hjärtat i centrum. Där hittar du restauranger, hotell  och Bed & Breakfast, försäljningsstånd med designkläder, hantverk i var smak och förstås fiskförsäljning.

Sevärdheter i centrum är Sjöfartshuset med utställningar, gråstenskyrkan och dockmuséet. Ön Själö med sin ruskiga historia är ett av de populärasete besöksmålen. Dit arrangeras transport under sommaren både från Nagu och St Karins. Från Nagu går en färja via Själö till Rimito, här börjar rutten Skärgårdens Lilla Ringväg..
 

Korpo


Infopunkter: Restaurant Hjalmars, Handelsmansvägen 2 • Dag -15, Korpovägen 2
 Turistinformation: +358 400 117123

KORPO - mitt i Åbolands skärgård

KorI Korpo finns det möjligheter till de flesta fritidsaktiviteter som du gillar. I Korpo finns ett rent hav, friska vindar och en världsberömd natur. Beroende på årstiden kan du bada, sola, fiska, åka skidor, åka ut på havet, vandra i naturen och njuta av semestern eller av dina lediga dagar.

Historiens vingslag möter du i kyrkan från 1300-talet, i hembygdsmuseet och uppe i Utö fyr. Närhistoria hittar du i Galtby, därifrån de första bilfärjorna startade till Sverige sommaren 1959. Fyra gånger om dagen kan du betrakta de stora färjorna mellan Finland och Sverige åka förbi Galtby. De populära gästhamnarna ligger i Verkan och Korpoström. Naturen i den yttre skärgården är mäktig, fina exempel utgör bl.a. öarna Jurmo Aspö ja Utö. Förbindelsebåten dit avgår från Pärnäs, vid Korpofärjan på västra Nagu. En av de nyaste sevärdheterna  är Skärgårdscentret i Korpoström med hotel, restaurang, mötesrum, gästhamn och varierande utställningar.

Houtskär

Infopunkt: Näsby
Turistinformation: +358 400 117123

HOUTSKÄR – äkta skärgården


Houtskär omfattar 1680 öar och skär, med blå fjärdar och gröna vikar mellan dem. Åbolands skärgård har ofta kallats världens vackraste. Mitt i detta paradis finns Houtskär. De skogsbevuxna öarna (20 bebodda) och karga utskären samt de öppna fjärdarna och grönskande vikarna skapar det mångskiftande landskapet som är kännetecknande för Houtskär. Här finns också sällsynta växter och fåglar.

De cirka 670 invånarna utgör ett aktivt skärgårdssamhälle med mångsidiga näringstjänster. Houtskär har ett förhållandevis  aktivt kulturliv och landets enda folkhögskola i skärgården.

Skärgårdsmuséet, träkyrkan och utsiktstornen i Skärgårdens Fritidscenter i Mossala och Borgberget i Jervis by är bland de största sevärdheterna. Framför allt finns det rikligt med ren skärgårdsnatur i Houtskär.

Årliga evenemang: Hembygdsfester, Houtskärsdagarna, Forneldsnatten.
 

Iniö

Infopunkt: Iniö Handelsbod, Norrby
Turistinformation: +358 400 117123

 

På Iniö möter dig äkta skärgårdsmiljö


Iniö ligger vid gränsen till Åboland och Åland. Antalet invånare är ca 250,  under sommaren flerfaldigt. 11 av öarna är bebodda året runt.

Det finns många olika inkvarteringsmöjligheter i Iniö, allt från stugor till bed & breakfast, Skärgårdens Ringväg går ju genom Iniö. Här finns också ett flertal kaféer och matställen. Mitt i  Norrby står kyrkan, en fantastisk sevärdhet. En alldeles ny gästhamn i Norrbu blev genast första sommaren mycket uppskattad.

I synnerhet under sommaren anordnar aktiva invånare flera traditionella evenemang i Iniö.