Matkailuneuvonta: Paraisten kaupunki, Rantatie 28, 21600 Parainen, +358 400 117123
info@parainen.fi www.saaristo.orgKartta


  

Paraisten kaupunki - Pargas stad

Parainen – saariston keskus

Paraisten kaupunki koostuu aikaisemmista kunnista Nauvo, Korppoo, Houtskari ja Iniö sekä Parasten kaupungista. Yhteensä asukkaita koko nykyisessä kaupungissa on 15000 joista n. 12 000 asuvat Paraisten keskustassa. Paraisten kaupunki on saariston keskus, se sijaitsee 23 km Turusta etelään. Paraisten keskusta kanavineen tarjoaa idylliset puitteet lomailuun. Kanava sanotaan paikan päällä yleisesti Suntiksi. Aivan keskustassa, kävelymatkan päässä toisistaan, löytyvät monipuoliset palvelut, pikkupuodit, korkeatasoiset ruokailupaikat ja kahvilat.

Yöpymismahdollisuudet: hotelleja,  mökkikylä, aamiaismajoitusta, leirintä- , asuntovaunu- ja asuntoautoalue.

Harrastaa voi veneilyä, golfia, tennistä, pienoisgolfia, ratsastusta, suunnistusta ja kalastusta. Saariston kaunis luonto, sen luontopolut ja vaellusreitit tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet patikka- ja pyöräretkeilyyn. Syksyisin metsät ovat pullollaan marjoja ja sieniä.

Paraisilla on runsaasti ainutlaatuisia nähtävyyksiä kuten maailman kaunein saaristo, Suomen suurin avolouhos,  keskiaikainen harmaakivikirkko, Vanhan Malmin kaupunginosa, Skyttalan museo sekä Kotiseutu- ja Teollisuusmuseo, Fredrikan tupa (Fredrika Runebergin koti), Stentorpin lammasfarmi, Lenholmin luonnonsuojelualue tammilehtoineen ja rantaniittyineen, Sattmarkin tupa, toimiva 1700-luvulta peräisin oleva laivamiehen torppa, Tammiluodon viinitila Lemlahden saarella sekä Keskuspuisto ja Viola Renvallin ruusupuisto kaupungintalon kupeessa.
 


Paraisilla on aktiivinen kulttuurielämä ja runsaasti tapahtumia Saaristolaistori toukokuussa, Paraisten päivät kesäkuun alussa, Paraisten Urkupäivät, Vanha Malmi kutsuu heinäkuussa, kesäteatteriesityksiä, Rowlit musiikkifestivaali, Maalaispirssi, Kulttuuriviikko joka päättyy Muinaistulien yöhön, Syysmarkkinat Vanhalla torilla, Joulukadun avajaiset ja Joulumarkkinat Vanhalla Malmilla.

Paraisille on hyvät liikenneyhteydet: Turusta 22 km, Kaarinasta 15 km, Salosta 60 km, Helsingistä 167 km, Nauvosta 26 km. Yhteysalus ja lauttaliikennettä ulkosaaristoon.

 

Nauvo

Matkailuneuvonta: Suomen saaristovaraus
Sähkömäki 1, 02-4106600

 

ÄLÄ OHITA OSAA KAUNEINTA SUOMEA

Nauvo Saaristomeren keskus


Lepää auringon lämmittämällä kalliolla tai hotellin pehmeässä vuoteessa. Kylve hiljaisessa merenlahdessa. Nauti tuoreesta savukalasta vierassatamissamme tai mehukkaasta pihvistä vuosikertaviineineen.

Nauvo tarjoaa Sinulle monta houkuttelevaa vaihtoehtoa maailman kauneimmassa saaristossa. Nauvo on kesäasukkaan unelma. Satama on keskustan sydän. Siltä löytyy ravintoloita, hotelleja ja aamiaismajoitusta, myyntikojuja josta löydät mm designvaatteita, käsitöitä eri makuun ja tietenkin kalamyyntiä.

Nähtävyyksiä keskustassa on Merenkulkutalo näyttelyineen, harmaakivikirkko ja nukkemuseo. Seilin saari ja sen kammottava historia on yksi suosituimmista käyntikohteista. Sinne on järjestetty kuljetusta kesällä sekä Kaarinasta että Turusta. Nauvon satamasta lähtee kesäisin lautta Seilin kautta Rymättylään, tästä alkaa Pieni Rengastie reitti.

 

Korppoo


Info pisteet: Kauppamiehentie 2 • Dag -15, Korppoontie 2
Matkailuneuvonta: +358 400 117123
 

Korppoo - keskellä Turunmaan saaristoa

Korppoo tarjoaa sinulle mahdollisuudet useampiin haluamaasi vapaa-ajanviettoon. Korppoossa on puhdas meri, raikkaat tuulet ja maailmankuulu luonto. Voit vuodenajasta riippuen, uida, ottaa aurinkoa, kalastaa, hiihtää, veneillä merellä, kulkea luonnossa ja nauttia lomastasi tai vapaapäivistäsi.

Historian tuulahdukset tunnet 1300-luvulta olevassa harmaakivikirkossa, kotiseutumuseossa tai Utössä, jossa on maankuulu majakka ja pieni museo. Lähihistorian kohtaat Galtbyssä, josta ensimmäinen autolautta lähti Ruotsiin vuonna 1959. Tänään voit neljästi päivässä nähdä isojen ruotsinlaivojen kulkevan Galtbyn ohitse. Suositut vierassatamat sijaitsevat Verkanissa ja Korpoströmissä. Luonto näyttää mahtavimman puolensa ulkosaaristossa, jossa sijaitsevat mm. Jurmon, Aspön ja Utön saaret. Saarten yhteysalus lähtee Nauvon Pärnäsistä, Korppoon lautan vierestä. Uusimpia nähtävyyksä on Saaristokeskus Korpoström jossa on hotelli, kokoushuoneita, ravintola ja vaihtelevia näyttelyjä.

 

Houtskari

Infopiste: Näsby
Matkailuneuvonta: +358 400 117123
 

Houtskari – aitoa saaristoa


Houtskariin kuuluu 1680 saarta ja luotoa, niiden välissä sinisiä selkiä ja vihreitä salmia. Turunmaan saaristoa on useasti nimitetty maailman kauneimmaksi saaristoksi. Keskellä tätä paratiisia sijaitsee Houtskari. Metsäiset saaret (20 asuttua), karut ulkoluodot sekä avonaiset merenselät ja vehmaat salmet luovat sen monimuotoisen maisemakuvan mikä on ominaista Houtskarille. Täältä löytyy myös harvinaisia kasveja ja lintuja.

Noin 670 asukasta muodostavat elävän saaristoyhdyskunnan monipuolisine elinkeinopalveluineen. Houtskarissa on olosuhteisiin nähden vilkas kulttuurielämä ja maan ainoa saaristossa sijaitseva kansanopisto.

Saaristomuseo, puukirkko ja näköalatornit Saariston Lomakeskuksessa Mossalassa ja Borgberget Järviksen kylässä ovat suurimpia nähtävyyksiä. Ennen kaikkea Houtskärissa on paljon puhdasta saaristoluontoa.

Vuosittaisia tapahtumia
Kotiseutujuhlat, Houtskarinpäivät, Muinaistulien yö.

 

Iniö

Infopiste: Iniön Kyläkauppa, Norrby
Matkailuneuvonta: +358 400 117123

 

Iniössä kohtaat aidon saaristomiljöön


Iniö sijaitsee aivan Turunmaan ja Ahvenanmaan rajalla. Asukasluku on n. 250 mutta kesäaikaan se on moninkertainen. Saarista 11 on asuttuja vuoden ympäri.

Iniössä on useita yöpymismahdollisuuksia mökeistä aamiaismajoituksiin, kulkeehan Saariston Rengastie Iniön kautta, sekä useita kahviloita ja ruokailumahdollisuuksia. Keskellä Norrbyn saarta seisoo kirkko joka on saaren upea nähtävyys. Aivan uusi vierassatama Norrbyssä saavutti
heti ensimmäisenä kesänä suuren suosion.

Varsinkin kesällä Iniössä on paljon perinteisiä tapahtumia joita aktiiviset asukkaat järjestävät kaikkien iloksi.