Loviisan matkailutoimisto
Karlskronabulevardi 8, FIN-07900 Loviisa
+358 (0)19 555 234 fax +358 (0)19 532 322
info@loviisa.fiwww.loviisa.fiKartta


Loviisa

 

Loviisan kaupunki (perustettu 1745) sijaitsee alle tunnin matkan päästä (n. 87 km ) Helsingistä itään. Kaksikielisessä kaupungissa asuu n. 16 000 asukasta. Loviisan keskustaa hallitsevat kulttuurihistorialliset rakennukset, linnoitusten muurit ja vanhat puutalokorttelit. Pienen matkan päässä keskustasta sijaitsee Svartholman merilinnoitus, Strömforsin ruukki ja Rönnäsin lomakylä palveluineen.

Nähtävyyksiä

  • Kaupungin klassistisen keskus­tan ra­ken­nuk­set suunnitteli pää­osin ark­ki­tehti Georg Chie­witzin toimisto, onnis­tu­neimpina töinä pidetään Raati­huonetta (1862) Kartta  ja uusgoottilaista kirkkoa (1865). Vanhassa kaupungissa sijaitsee Degerbyn ratsutilan siipirakennus vuodelta 1695, jossa nykyisin toimii tilausravintola Degerby Gille.
  • 1700-luvun komendantin talossa toimivan kaupungin museon Kartta peruskokoelmiin kuuluu esineistöä Loviisan kylpylä- ja merenkulkuajalta. Museossa esitellään myös säveltäjä Jean Sibeliuksen nuoruusaikaa Loviisassa.
  • Loviisan vierassatama sijaitsee Laivasillalla Kartta. Alueella on rivistö vanhoja suola-aittoja, joissa toimii kesäisin merenkulkumuseo, ravintola-kahviloita ja näyttelyitä. Laivasilta on myös pakettijahti Österstjernanin kotisatama.
  • Maalinnakkeet Ungern Kartta ja Rosen Kartta. Ungern toimii kesäjuhlien ja kesäteatterin tapahtumapaikkana. Linnakkeiden ympäristössä kulkee n. 2 km pituinen Ehrensvärdinpolku, joka perehdyttää kulkijan linnoitusten historiaan ja luontoon.
  • Yli 250 vuotta vanha Svartholman merilinnoitus Kartta sijaitsee saarella 10 km kaupungin keskustasta, Loviisanlahden suulla. Kesäisin linnoitussaareen tehdään päivittäin risteilyjä. Saaressa järjestetään opastettuja kierroksia sekä lapsille että aikuisille. Saarella voi tutustua näyttelyyn ”Svartholma - sotilaiden, vankien ja matkailijoiden saari”. Saarella on myös kesäkahvila.
  • Loviisassa on lukuisia kartanoita Yksi tärkeimmistä on Malmgårdin linna Kartta. Linnaan tehdään kiertokävelyitä tilauksesta ja tilalla on myös kartanopuoti, olutpanimo ja sepän verstas.
  • Rönnäsin lomakylä Kartta tarjoaa mm. mökkeilyä ja golfia meren läheisyydessä. Rönnäsissä sijaitsee myös Saaristomuseo, joka on avoinna kesällä päivittäin. Museon erikoisnäyttely kertoo pirtun salakuljetuksesta Itä-Uudellamaalla kieltolain aikana.  
  • Ruotsinpyhtään kirkonkylässä, n. 17 km Loviisan keskustasta itään on historiallinen ruukkialue Strömforsin ruukki Kartta, vuodelta 1695. Alueen vanhoissa asuin- ja tuotantorakennuksissa on tänään pajamuseoita ja käsityöläisten pajoja. Ruukissa on myös kahdeksankulmainen puukirkko. Monet alueen käsityöläisistä pitävät ovensa auki läpi  vuoden, niin kuin alueen majoituskohteet ja ravintolakin. Ruukkialueen läheisyydessä on n. 8 km pituinen Kukuljärven vaellusreitti.
  • Loviisan ydinvoimalaitos Kartta sijaitsee 15 km kaupungin keskustasta.

Tapahtumia

Loviisan kesän kohokohtia ovat mm. Sibeliuspäivät ja Rootsinpyhtaa Bluegrass & Rendezvous kesäkuussa, Kuningas saapuu Loviisaan, Small Ships’ Race ja Backyard Rock heinäkuussa, Loviisan Rauhanfoorumi ja Loviisan viikko elokuussa. Loppukesästä järjestetään Loviisan Wanhat Talot –tapahtuma, valtakunnalliset perinne- ja korjausrakentamisen päivät. Mielenkiintoisia kesätapahtumia ovat myös Loviisan ravit ja Avoimet puutarhat. Loviisan joulua vietetään useampana viikonloppuna joulukuussa.