Suomussalmen matkailutoimisto, Jalonkaarre 5 (Jalonniemi-talo)
FI- 89600 SUOMUSSALMI, (08) 615 555 45, 615 555 44
tourist.office@suomussalmi.fiwww.suomussalmi.fi/matkailijaKartta 


Suomussalmi

Suomussalmi on Kainuun laajin ja pohjoisin kunta. Kunnan kautta kul­­kee mer­kittä­vät matkailu­reitit vt 5/E63 ja Via Karelia. Suomus­salmen keskusta vt5:n varressa on n. 6000 asukkaan kaupunkitason keskus; kirkon­kylä (kk) on pienempi, luonnonläheinen asuintaajama.

Luontokohteista tunne­tuin on Hossan retkeilyalue, jossa ovat oivat retkeilymahdollisuudet ympäri vuoden. Alueen vedet muodostavat upean kalastusalueen ja melontareitistön. Keskitet­tynä palvelupistee­nä toimii Hossan luontokeskus 040 751 72 21, jossa on alueesta kertova näyt­­tely, lupa­myynti, kahvila-ravintola, kokousvieraita ja leirikoululaisia palveleva auditorio sekä ohjelmapalveluyritys Experience KL Oy. Merkittäviä luontokohteita ovat myös retkeily- ja karhunkuvausmahdollisuudet tarjoava Martinselkonen, Ylivuokin virkistyskalastusalue ja Murhisalo, jotka yhdistää n. 160 km:n pituinen Itärajan retkeilyreitti. Lisätietoja www.luontoon.fi/hossa ja www.wildtaiga.fi

Suomussalmen keskustassa sijaitsee wellness-kohde Kiannon Kuohut, joka koostuu virkistyskylpylästä 08-615 557 77, kylpylähotellista 08-710 770 ja Retikka-teatterista & elokuvateatterista 040 512 73 01. Saman katon alta löytyvät myös fysikaalinen hoito-osasto Kunnoks, kuntosali ja golfsimulaattori. Ja aivan nurkalla on kaikenikäisille soveltuva toimintapuisto Humula. Hotellilta on suorat yhteydet  patikkapolulle, valaistulle hiihtoladulle ja moottorikelkkauralle.

Muita käyntikohteita:
Tutustumisen kuntaan voi aloittaa  vt 5:n varrella sijaitsevasta Jalonniemi-talosta, jossa palvelevat kunnan matkailutoimisto, Lounaskahvila-konditoria Herkkusuu, makeistehdas Namellin tehtaanmyymälä ja Suomussalmen esihistorian näyttely sekä lahja- ja sisustustavaramyymälä Vanilliini, ekologinen hoitola Kastehelmi ja Pizzeria-Roni.

Korpikirjailija Ilmari Kianto ja hänen taiteilijakotinsa Tur­jan­linna kiehtovat vuodesta toiseen. Kesäisin Turjanlin­naan pääsee Kian­ta­laivalla, joka tekee sinne kahden tunnin opastettuja risteilyjä Suo­mus­salmen keskustasta. Pääkirjastossa on ympärivuotinen Kianto-näyttely.
Keskustan pohjoispuolella, vt 5:n varrella, sijaitsee paikallisen käsityötaiteen aarreaitta Oilola 044 777 3146, joka on avoinna kesä-elokuussa ja joulun alla.
Vt 5:n varrella, 30 km keskustasta pohjoiseen, sijaitseva Hiljainen Kansa pysäyttää kesät ja talvet. Kesäisin kävijöitä palvelee Niittykahvila 050-362 0609 tarjoten nokipannukahvia ja paikalla paistettuja lettuja. Kesäksi 2014 valmistuu pellon reunaan ”Kulttuuripirtti”, joka mahdollistaa talviset tapahtumat ja kahvitukset katon alla.

Noin 10 000-vuotisen historiamme merkittäviä käyntikohteita ovat Suomussalmen Värikallio, kivikautiset kalliomaalaukset Hossassa ja Suomen talvisodan lukuisat kohteet. Talvisodan kiinnostavin kohde on Raatteen tie museoineen ja muistomerkkeineen.  Alueella voi tutustua museotien itäpäässä sijaitsevaan Vartiomuseoon, Purasjoen puolustuslinjan alkuperäisiin ja ennallistettuihin rakennelmiin sekä moniin muistomerkkeihin.

Raatteen Portissa sijaitseva ”Talvisota Suomussalmella”-näyttely laajenee ja uusiutuu kesäksi 2014. Siellä palvelee myös Lotta-kahvila 040 534 76 77 ja aivan vieressä sijaitsee vaikuttava Talvisodan Monumentti. Talvisodan taistelualueille järjestetään tilauksesta opastettuja 3-4 tunnin kiertoajeluita. Tilaukset matkailutoimistosta.

Suomussalmella tapahtuu ympäri vuoden. Ajantasaiset tapahtumakalenterin ja palvelutiedot löydät internetistä: www.suomussalmi.fi/matkailija