Pieksämäen kaupunki: Matkailuneuvonta +358 (0)44 588 2219, Keskuskatu 14, FIN-76100 Pieksämäki
info@pieksamaki.fiwww.visitpieksamaki.fiKartta
Kulttuurikeskus Poleenin lipunmyynti, +358 (0)400 855 614, kirjastossa ma-to klo 11-17, pe klo 11-15 
Lippupalvelu +358 (0)600 10 800,+358 (0)600 10 020, Savontie 13, FIN-76100 Pieksämäki • Kartta


Pieksämäki

Pieksämäen kaupungin alueella on kulttuuriperintöä vuosituhanten takaa. Kaupungin sijainti vedenjakajalla, vesireittien risteyksessä, mahdollisti seudun asutuksen jo kivikaudella. Pieksämäki sijaitsee edelleen hyvien kulkuyhteyksien varrella, rautateiden risteyksessä, Savon sydämessä keskellä Suomea.

Pieksämäki tarjoaa mieleenpainuvia käyntikohteita ja kokemuksia koko perheelle. Kantakaupungissa Kulttuurikeskus Poleenissa,  Naarajärvellä virastotalo Kanttilassa ja yksityisissä gallerioissa järjestetään ympäri vuoden sekä kesäisin Kulttuuripappila Sylvissä paikallisten ja valtakunnallisten taitelijoiden töistä vaihtuvia näyttelyitä. Nukkekoti on sadun ja seikkailun talo, jonka suojissa lapset voivat leikkiä, luoda ja kokea nukketeatterin lumoa. Nostalgisessa Savon Radan museossa kävijä pääsee kesäaikaan tutustumaan savolaiseen rautatiehistoriaan yli sadan vuoden takaa. Partaharjussa sijaitseva Ristikiven kirkko on maamme ainoa ulkoilmakirkko, jossa matkailija voi hiljentyä luonnon lähellä, taivas kattona. Vuonna 1752 rakennettu Pieksämäen seurakunnan vanha kirkko on näyttävä maamerkki kantakaupungissa.

Kotiin viemisiä löytyy seudun monista käsityö- ja lahjatavaramyymälöistä. Leena Heinoselta voi ostaa mukaan käsinmaalattua keramiikkaa, Tarukivestä kivikoruja, Hyvätuuli Highlandin myymälästä Jäppilässä  Ylämaankarjan lihasta valmistettuja tuotteita ja Moilas Oy:ltä uunituoreita leipomuksia. Suussa sulavaa herkkua on puolestaan tarjolla Kyytselän Jäätelön tehtaanmyymälässä. Käsityökeskus Taito Shop ja sisustus- ja lahjatavaraliike Vanilla Sky tarjoavat laajan valikoiman kauniita lahja- ja käyttöesineitä.

Pieksämäen alueen luonto tarjoaa matkailijalle monenlaisia virkistyskohteita. Luontopolut Partaharjussa harjumaiseman keskellä ja eri puolilla kaupunkia perehdyttävät kulkijoita savolaiseen luontoon. Useat luonto- ja patikointireitit muuttuvat talvella hyvin huolletuiksi hiihtoladuiksi. Sivakoimaan  pääsee keskeltä kaupunkia. Latuverkkoa  on lähes sata kilometriä,
josta osa on valaistua. Talvisin Hiekanpään puistoon jäädytetään kevyenliikenteenväylälle valaistu n. 900 m:n pituinen luistelurata. Lomatrion leirintäalueelta alkava Naarajoen melontareitti sopii lyhyinä osuuksina hienoksi seikkailuksi koko perheelle. Reitin kokonaispituus on 110 km  ja se jatkuu Haukivuoren kautta Kangasniemelle saakka.

Suomen toiseksi suurin jääkauden aikainen siirtolohkare, Linnakivi, sijaitsee Mataramäessä. Lintuharrastajien uusi mekka on Etelä-Savon linturikkaimman järven, Tuomiojärven, rantaan noussut TELEKKÄ-lintulaavu. Kalastuksesta kiinnostuneille on alueella useita kalastuspaikkoja ja ratsastuksen ystävät löytävät ajanvietettä hevostalleilta, joista lähin, Mäenpään kartanon ratsastuskoulu sijaitsee kantakaupungissa. Naarajärveltä löytyvä Teittilän talli on SRL:n hyväksymä ja valvoma ratsastuskoulu, joka järjestää loppukesästä upeita koko perheen Horse Show –näytöksiä.

Seudulla järjestetään lukuisia tapahtumia ympäri vuoden. Keväisin teatterinnälkäiset nauttivat valtakunnallisesta Teatterimaratonista. Teatterielämyksiä tarjoavat myös mm. Poleenin Teatterin, Päivällisteatterin sekä lukuisten kesäteattereiden näytökset. Antiikkia ja löytöjä -tapahtuma kokoaa antiikin ystäviä Häkkilän Tilalle Venetmäkeen. Myös kesäiset iltatorit kuuluvat Pieksämäen tapahtumatarjontaan.  Big Wheels, vanhojen harrasteautojen tapahtuma kokoaa harrastajat Pieksäjärven ranta-alueelle. Kulttuurikeskus Poleenissa järjestetään samanaikaisesti nostalgiset vintage- ja retromessut Savo Vintage.

Näkemisen, kokemisen ja tekemisen lisäksi ihminen tarvitsee lepoa, johon Pieksämäellä on vaihtoehtoja hotelli Savonsolmusta monipuoliseen mökkimajoitukseen. Nälkäiselle ja janoiselle matkailijalle helpotusta tuovat lukuisat kahvilat, ravintolat ja baarit. Tilausravintoloina toimivat mm. tunnelmallinen Pöyhölän Pappila pitopöytineen, kauniisti remontoitu ravintola Victoria, Tilausravintola HiiliWille sekä Jäppilän Kievari Amerikan herkkuineen.