Pietarsaaren kaupungin matkailutoimisto, Raatihuone/Kauppatori 1, 68600 Pietarsaari
06-7231 796, fax 06-7235 132
tourism@pietarsaari.fiwww.pietarsaari.fiwww.facebook.com/visitjakobstadKartta
Avoinna: kesä-elokuu arkisin klo 08–18, la klo 09–15, muina aikoina arkisin klo 08–16


Pietarsaari - Jakobstad


Merellinen Pietarsaari - puistojen, puutarhojen ja museoiden kaupunki (n. 20 000 asukasta) - sijaitsee Pohjanmaalla, Pohjanlahden rannikolla n. 100 km Vaasan pohjoispuolella. Elävä kaksikielisyys on kaupungin tärkeä ominaispiirre. Vuonna 1652 perustettu kaupunki tunnetaan mm. kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin syntymäkaupunkina, mutta myös Nautorin ja Baltic Yachtin purjeveneiden telakkakaupunkina.
 

KÄYNTIKOHTEITA:

Arktinen museo Nanoq  sijaitsee n. 7 km Pietarsaaren keskustasta.  Museo on syntynyt naparetkeilijä Pentti Kronqvistin ja suuren harrastajajoukon toimesta tallentamaan Kronqvistin naparetkiltään keräämää esineistöä. Museossa on iso pyyntiase- ja varustekokoelma arktisilta alueilta mm. Grönlannista, Pohjois-Skandinaviasta, Siperiasta, Alaskasta ja Kanadasta, Kanadan inuiittien (eskimoiden) vuolukivitaidetta, huomattava määrä kirjallisuutta ja filmejä sekä vuosittain vaihtuvia näyttelyitä arktisista aiheista. Vuonna 1991 avattu museo koostuu kahdeksastatoista erillisestä rakennuksesta, joista uusin on kirkko Avannaata Ulloriaa, Pohjantähti. Muita rakennuksia ovat esim. turvemaja, pyyntiliiteri, korsu ja mökkikylä Karhunpesä.

Pietarsaaren kaupunginmuseo tallentaa menneitä vaiheita, tärkeänä osa-alueena merenkulku ja laivanrakennus. Museon merkittävin rakennus on Malmin laivanvarustajasuvun vanha kotitalo. Museoon kuuluvat myös Tupakkamakasiinin näyttelyhalli, Westmaninmuorin tupa, jossa pietarsaarelaissyntyinen kansallisrunoilijamme J.L Runeberg aloitti koulunkäyntinsä sekä Runebergin tupa, joka oli runoilijan perheen kalastus- ja metsästysmaja.

Muita museoita ovat mm. Moottorimuseo, Sikurimuseo ja Pietarsaarenseudun kotiseutumuseo.

Aspegrenin pappilapuutarha  1750-luvulta sijaitsee Rosenlundissa, jossa kaiken ikäiset voivat kokea elämyksiä ja saada virkistystä. Alueella voi kuljeskella ja nauttia ympäristöstä, pelata vanhanajan pelejä tai opetella kasveja ja viljelytapoja esillä olevien kylttien ja informaation avulla. Rosenlundin pappilan alueella järjestetään tapahtumia ja juhlia, sekä ennakkoon tilattuna esim. puutarhaopastuksia, historiallisia opastuksia ja dramatisoituja kierroksia.

Kasvitieteellinen Koulupuutarha satoine kasvilajeineen sekä lukuisat pienemmät, hyvin hoidetut puistot antavat Pietarsaaren kaupunkikuvalle sen vihreän ilmeen.

Fäbodan vapaa-ajanalue sijaitsee n. 8 km kaupungista. Sen aava meri, pitkät hiekkarannat, sileät, lämpimät kalliot, tuoksuva mäntymetsä, luontopolut sekä kesäravintola jäävät lähtemättömästi kävijän mieleen.

Vanhassa Satamassa  sijaitsevat mm. uimaranta hyppytorneineen, vesipuisto kahviloineen, kuntopolku, kesäravintola Pavis, kaljaasi Jacobstads Wapen, Kuunari Vegan telakka sekä vesitaksiliikenteen laituripaikat.

Skatan laaja puutaloalue lukeutuu maamme merkittävimpiin yhtenäisiin puukaupunginosiin. Sen vaatimattomat, lähinnä merimiehille ja tupakkatehtaan työläisille rakennetut talot, ovat vanhimmilta osin 1800-luvun alusta, suurin osa kaudelta 1860–1920. Käynti kaupungista alueelle tapahtuu entisen tupakkatehtaan mahtavan holvikaaren alta Strengbergin pallokellon vierestä.

TAPAHTUMIA:

 • Jakob Marathon heinäkuussa
 • Jaakon Päivät - Viikon pituinen kaupunkifestivaali heinäkuussa
 • Spotlight - Kaupan & Kulttuurin Yö elokuussa
 • Venetsialaiset - Huvilakauden päättäjäiset elokuussa
 • Pimut pyöräilee.  Huumorilla maustettu pyöräilytapahtuma elokuussa
 • Lucia-juhla 13. joulukuuta
 • Kevät- ja syysmarkkinat
 • Kesäkauden avajaiset, joulunavajaiset jne. 


Katso http://events.osterbotten.fi/tapahtumat/pietarsaari/

Lisätiedot ja palvelut löytyvät kotisivultamme: www.pietarsaari.fi -> Matkailijoille

MAJOITUS:

 • Hotel Epoque 06-7887 100
 • Kaupunginhotelli 06-7888 111
 • Hotel Vega 06-7816 850,  
 • Jugend Home Hotel & Guest Home 06-7814 300
 • Hostel Lilja 06-7816 500
 • Westerlundin matkustajakoti 06-7230 440
 • Mässkärin Luontoasema 06-7294 092
 • Fäbodantien talli 040-7349 561
 • FantaSea Jakob Garden (karavaaniparkki ja telttapaikkoja) 0400 423 204